Interiorul tău, ce spune?


 
Felul in care gandim-felul in care vorbim
 
DIEGO MAX Design gráfico I  collage I  illustration:

 
Din punctul meu de vedere, gandirea este cel mai important proces cognitiv, intrucat prin prisma sa ajungem sa comunicam. Felul in care vorbim este conditionat de felul in care gandim  si cred ca aceste doua mari actiuni depind in cea mai mare masura una de cealalta.

In primul rand, cum stim cu totii, gandirea reprezinta forma cea mai inalta a cunoasterii, ce reflecta realitatea trecuta si prezenta si proiecteaza actiunile viitoare. Aceasta realizeaza o legatura intre informaiile deja acumulate si cele noi. Depinde foarte mult de mediul unde ne dezvoltam, de mediul social. Felul in care gandim este puternic influentat de experintele pe care noi le traim, deoarece acestea isi pun amprenta asupra unor lucruri sau aspecte din viata noastra. Gandurile se schimba o data cu inaintarea in varsta si cu acumularea experintei.

In al doilea rand, felul in care vorbim este determinat de ceea ce gandim. Astfel, limbajul este foarte important, intrucat aparea gandirea verbala. De cele mai multe ori, gandim prin cuvinte, mai mult decat orice alta forma a gandirii. Intre limbajul interior si limbajul exterior este o stransa legatura. Altfel spus, intre ceea ce gandim si ceea ce vorbim este o legatura conditionata de primul proces, gandirea.  Felul in care gandim determina de fapt, atat informatiile pe care noi vrem sa le transmitem, cat si limbajul pe care vrem sa il folosim. In interiorul nostru alegem si selectam ce vrem sa apara la exterior.

Nu in ultimul rand, atat felul in care gandim, cat si felul in care vorbim reflecta imaginea noastra ca om, imaginea nostra in societatea in care traim. Multi dintre noi aleg sa nu dezvaluie tot ceea ce gandesc, sa isi creeze o falsa imagine a propriului suflet, a propriei minti. Evident, tot ceea ce gandim nu poate fi transpus in realitate, intrucat sunt anumite bariere impuse de mediul social, de familia in care ne-am nascut, de grupul in care crestem si ne dezvoltam. Cu siguranta, suntem influentati. Putem gandi ce vor altii sau putem vorbi ce vor altii sa auda? Raspunsul la aceste intrebari depinde de imaginea reala sau falsa pe care tu ti-ai creat-o deja. Consider ca, daca tu esti un om corect gandesti si spui doar ceea ce vrei tu. Acest lucru duce, desigur, la multe fapte pe care doar tu le alegi daca le faci sau nu.

Asadar, felul in care gandim si felul in care vorbim sunt doua procese influentate de foarte multi factori, printre care mediul social. Gandirea conditioneaza limbajul si vorbirea, iar felul acestor actiuni este ales de noi.  
 
 Comentarii